Zonnegeluidswal Naarderbos
Periode 1 december 2021 tot heden
Langs de A1 ter hoogte van afslag Naarder-Vesting ligt de woonwijk Naarderbos. Uit het meerjarenprogramma Geluidsanering van Rijkswaterstaat moeten hier voor 36 woningen maatregelen getroffen worden, omdat het geluid boven de gesteld geluidsnormen liggen van 60dB(A). Rijkswaterstaat wil hiervoor een geluidsscherm plaatsen van 4 meter hoogte met een lengte van circa 950 meter. Bewoners van het Naarderbos hebben een initiatief gemaakt wat door de gemeente Gooisemeren is overgenomen om te onderzoeken of dit initiatief haalbaar is. Het initiatief houdt in een grondwal van 1000 meter lang met een hoogte van 10 meter en een breedte van 43 meter. Op de zuidzijde van de grondwal komen zonnepanelen en de noordzijde van de grondwal wordt ingericht met bomen en andere groen. Om de haalbaarheid van dit initiatief te onderzoeken ben ik door de gemeente Gooisemeren ingehuurd. Voor de haalbaarheid worden drie aspecten onderzocht:
1. Draagvlak
Onderzoeken of het initiatief gedragen word door de omgeving en de anderbelanghebbende zoals natuurverenigingen e.d. Want voor het realiseren van de grondwal moeten in de eerst plaats circa 1000 bomen gekapt worden. Die voor het grootste deel terug komen als de grondwal gerealiseerd is.
2. Technische haalbaarheid
Aan de hand van een aantal technische aspecten wordt gekeken wat er nodig is voor de realisatie van de grondwal. hierbij moet gedacht worden aan: geotechnische eisen, vergunningen (m.e.r. en bestemmingsplan), milieukundige quickscans.
3. Financiën
Het opstellen van een kostenraming (SSK) met daarin een duidelijke financieringskant, door bijdrage van Rijkswaterstaat en eventuele subsidies. En een duidelijk opgave wat het realiseren van de grondwal en de zonnepanelen kost. In de SSK raming zullen ook de risico's worden opgenomen.
Na het onderzoeken van de bovengenoemde aspecten zal de haalbaarheidsstudie voorgelegd worden aan de gemeenteraad voor een No-Go of GO.